середу, 29 червня 2022 р.

 Виставка-портрет "Співець долі народної"

Талановита людина талановита у всьому. Це ті слова, які можуть повністю охарактеризувати Михайла Стельмаха. Поет, драматург, письменник, журналіст, упорядник, сценарист – Стельмах постійно експериментував і розвивався у цьому. Як результат – десятки збірок, п’єси, сценарії, романи, дитяча література і, головне, незгасаюча пам’ять вже багатьох поколінь…
Народився Михайло Панасович Стельмах 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту на Вінниччині в бідняцькій сім'ї. Тут, серед мальовничої природи Прибужжя, в рідному селі минали його дитячі і юнацькі роки.
Великий вплив на формування письменницького таланту у малого Михайлика мали мати,батько, дід Дем'ян, колишній кріпак, дядько Микола. Казково-поетичний світ дитинства сповнений всього незвичайного, романтичного, дивного. Про все це потім, через багато років, чудово розповість письменник у своїх автобіографічних поемах-повістях «Гуси-лебеді летять» та «Щедрий вечір».
М. Стельмах досить плідно виступає в різних жанрах літератури — він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і він пише вірші і романи, п'єси і кіносценарії, повісті і статті. Видає кілька збірок: «Шляхи світання» (1948), «Жито сили набирається» (1954), «Поезії» (1958), «Мак цвіте» (1968) та інші.
Серед збірок віршів для дітей можна назвати такі, як-от: «У сестрички дві косички», «Весна-весняночка», «В їжаковім вітряку», «Колосок до колоска», «Як журавель збирав щавель», «Маленька Оленка» тощо.
Крім згаданих вище прозових та поетичних творів, він написав також кілька п'єс — «Золота метелиця», «Зачарований вітряк», «Правда і Кривда», «Кум королю»; створив сценарій документального кінофільму «Живи, Україно!».
З нагоди 110-річного ювілею письменника у відділі обслуговування дітей та юнацтва Публічної бібліотеки експонується виставка-портрет "Співець долі народної". На виставці представлено література про письменника та його твори. Всі матеріали - з фондів Публічної бібліотеки.

Немає коментарів: