середу, 22 вересня 2021 р.

 Тут кожен камінь дихає історією(до Дня міста Білгород - Дністровського).

Білгород-Дністровський має багатовікову історію і, будучи одним з найдавніших міст світу, стоїть в одному ряду з Римом, Афінами, Дамаском, Єрусалимом, Бейрутом, Пекіном, Єреваном та іншими містами, вік яких 2500 років.
Місто пережило багато історичних епох, і кожна з них залишала свій слід.
Білгород-Дністровський і Аккерман - це назви з шістнадцяти відомих, що мали місто за свої 2 500 років.
Головною визначною пам'яткою є Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця – могутній замок Білого Міста, збудований на руїнах давньогрецької Тіри.
Населення нашого міста є багатонаціональним. Тут селилися росіяни, болгари, цигани, євреї, молдавани. Особлива роль в економічному підйомі краю належала німецьким і швейцарським колоністам.
Незважаючи на провінційне становище в складі Російської імперії Аккерман не стояв осторонь від політичного і культурного життя.
У грудні 1821 р. місто відвідав А.С. Пушкін, в поемі "Цигани" і вірші "До Овідія" поет натхненно відобразив сторінки з історії міста. Враження від відвідування Аккермана знайшли відображення в сонеті А. Міцкевича "Акерманський степ". Двічі Аккерман відвідувала видатна українська поетеса Леся Українка, в 1891 р. місто відвідує М. Горький. Неодноразово приїздили сюди і засновник українського професійного театру М.Л. Кропивницький і талановиті актори М. Старицький і брати Тобілевичі.
Як і в інших містах, у Білгороді-Дністровському є свої знаменитості, люди, які народилися тут, виросли, проживали і домоглися успіху. Наприклад Василь Ломаченко , боксер, чемпіон Олімпійський Ігор у Пекіні і володар Кубка Вела Баркера , віце-чемпіон світу, народився і живе в Білгороді-Дністровському.
Також відоме, що в період з 1960 по 1986 рік у конструкторському бюро "Південне" проходить шлях від рядового інженера до першого заступника генерального директора колишній президент Леонід Кучма.
Про цікаві факти з історії нашого міста та про його сьогодення ви зможете дізнатися, якщо завітаєте до нас в бібліотеку, та ознайомитися з розгорнутою виставкою "Тут кожен камінь дихає історією". Також вашої увазі пропонуємо цикл історичних досліджень, відображений у буклетах "Аккерман і К: славетні аккерманці".
Працівники нашої бібліотеки витають усіх з Днем прекраснішого міста у світі - нашого рідного міста Білгород - Дністровського!



Немає коментарів: