вівторок, 10 жовтня 2017 р.

Екологічні стежини рідного краю



     В Білгород-Дністровської бібліотеки для дітей та юнацтва відбулася еко – зустріч «Екологічні стежини рідного краю» з представниками Всеукраїнської Екологічної Ліги: Авксентьєвою Ольгою Миколаївною – головою Одеської ОО ВЕЛ та головою Білгород-Дністровської міської організації ВЕЛ Ніколаєнко Віктором Степановичем.
    Серед глобальних проблем людства одне з основних місць за своєю значимістю у розвитку цивілізації займають екологічні. На жаль, більшість населення планети не переймається ними, не задумується, що поступово знищуючи флору і фауну, забруднюючи воду, повітря, ґрунти, ми позбавляємо себе життєво необхідних умов існування, тобто знищуємо нашу Землю, а цим – і себе.
       «Останнім часом ми все частіше починаємо згадувати про проблеми, пов’язані з екологією і безпекою нашого життя на планеті Земля. Людство почало усвідомлювати величезну кількість негараздів, які впливають на навколишнє середовище» - зазначила Ольга Миколаївна. «Тому сьогодні наша зустріч присвячена Всесвітньому дню захисту тварин.  Рішення відзначати Всесвітній день захисту тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році. Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин».
     Присутніми на зустрічі був згаданий заказник «Лиманський», який знаходився між селами Семенівка і Молога та Костецький Овсій Павлович — лісник-єгер Старокозацького лісництва, а з 1980 року - лісник-єгер у ландшафтному заказнику «Лиманський», який зібрав тут унікальну колекцію тварин, серед яких — муфлони (дикі барани).  У 2008 р. заказник «Лиманський» увійшов до складу Нижньодністровського національного природного парку.
      В.С. Ніколаєнко познайомив студентів Державного Аграрного технікуму, які навчаються за спеціальностями екологія та агрономія, з  «Кодексом чистоти»:  Правилами благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м. Білгород – Дністровського» та закликав приєднатися до екологічних акцій та природоохоронних рейдів, що проводяться в місті. 
     Бібліотекар Е. Ільїна звернула увагу студентів на екологічні проблеми сьогодення, познайомив їх з книгами, енциклопедіями та іншими виданнями, що видаються Всеукраїнською Екологічною Лігою та були представлені на еко-виставці та в віртуальної виставці «Тільки вічна наша природа байдужості нам не пробачить» (https://www.youtube.com/watch?v=r9QuUVgYV0Q&t=35s ).
      «Сьогодні, в результаті природних катаклізмів та людської недбалості, виникає багато екологічних проблем, які вимагають негайного вирішення. Охорона навколишнього середовища – справа кожного, що потребує об'єднання зусиль щодо поліпшення екологічного просвітництва та виховання» – наголосили присутні.  




Немає коментарів: